Следвайте Гласове в ТелеграмС Мария Габриел ще направим всичко възможно, за

...
Следвайте Гласове в ТелеграмС Мария Габриел ще направим всичко възможно, за
Коментари Харесай

Кабинетът Денков отчете като успех рязането на Паметника на Съветската армия и срещата със Зеленски

Следвайте " Гласове " в Телеграм

" С Мария Габриел ще създадем всичко допустимо, с цел да създадем равномерен преход, с минимални разтърсвания, с цел да можем да продължим да работим дружно ", Това сподели министър председателят в оставка Николай Денков на представянето на доклада за свършеното от неговия кабинет през последните 9 месеца.

Денков подава оставката си в деловодството на Народното събрание на 5 март, ден преди да се навършат деветте месеца от началото на ръководството.

Пред медиите беше пуснато десетминутно видео с фрагменти от срещи и изпълнени задължения на държавното управление, измежду които визитата на украинския президент Володимир Зеленски у нас, частичното ни приемане в Шенген, доставката на медицинските хеликоптери, откриването на газовата връзка със Сърбия, договарянията със земеделците и ограниченията за подкрепяне на бранша.

Ръкостисканията на Денков с Урсула фон дер Лайен, Макрон, Столтенберг, Зеленски, речта му пред Европейския парламент откриха място в клипа, които показващ заслугите на кабинета.

Видео стартира с фрагменти от рязането на Паметника на руската войска, което очевидно се включва в успехите на държавното управление.

Посещението на украинския президент Володимир Зеленски беше маркирано като различен огромен успех за кабинета в региона на външната политика. Като достижение във видеото се посочи и частичното ни приемане в Шенген.

В началото на доклада министър-председателят Николай Денков насочи привет към дамите за 8-и март и посочи, че работата по осъществяването на управническата стратегия продължава.

" Управленската стратегия продължава и през идващите девет месеца. Ние се намиране в средата на нейното осъществяване. С Мария Габриел ще създадем всичко допустимо, с цел да създадем равномерен преход, с минимални разтърсвания, с цел да можем да продължим да работим дружно ", уточни той.

" 56 питания и 1891 въпроса са отправени от депутатите към министрите от кабинета “, регистрира Денков. Освен това той и Мария Габриел са разпитвани от депутатите 8 пъти на блицконтрол. Народното събрание е провело 13 чувания на членове на кабинета.

Това е едно от държавните управления, което регулярно, даваше доклад пред хората, уточни Николай Денков.

И добави: " Правехме и ежемесечни срещи във Фейсбук с хората, отговаряйки на техните въпроси, което също е форма на отчетност. Смея да кажа, че това е едно от държавните управления, което регулярно, в най-различни формати е давало доклад пред хората за това, какво сме успявали да създадем ".

Премиерът излюстрира свършеното от държавното управление с 10-минутно филмче. В него беше маркирано разрушаването на Паметника на Съветската войска в София, тематиките за Украйна и Русия.

Във видеото Денков се похвали, че за първи път от началото на прехода, раждаемостта била нараснала.

След края на прожекцията, Денков прочете лист със събития, които получили по-малко внимание от медиите, тъй като били заглушени от други, съгласно него - по-маловажни тематики. Денков посочи резултати от работата на спортния министър Димитър Илиев, общественият министър Иванка Шалапатова и министърът на туризма Зарица Динкова.

Премиерът Денков разкритикува опозиционните партии " Възраждане " и Българска социалистическа партия, като самостоятелно загатна имената на водачите им - Костадин Костадинов и Корнелия Нинова. Той им изясни, че с лъжите си пречат на България да се развива по верния метод. Конкретна причина за рецензиите на Денков бяха изказванията на Нинова, че Европа ни изпраща " убийци и изнасилвачи от Сирия и Афганистан ", както и тези на " Възраждане, че кабинетът се е съгласил да одобри хиляди мигранти в подмяна на участието на България в Шенген. Денков напомни, че и двете са се оказали неистини. И ги прикани идващия път, когато имат подозрения, да потърсят информация.

" Споделете и нашата гледа точка. Ако политиците са сбъркали, дано се извинят ", моли той.

Той означи, че се е зарадвал, когато е схванал, че точно Мария Габриел ще е началник на преговорния екип за ротацията на кабинета.

" Видяхме какъв брой доста можем да реализираме даже единствено за няколко месеца, в случай че обединим напъните, в името на спокойствието и богатството на хората. Обединенте старания раждат устойчиви резултати. Благодаря особено на акад. Денков за взаимната работа и контруктивния звук. Изпитанията ни вършат единствено по-силни и оставаме дружно ", сподели от своя страна Габриел.

Тя напомни от кое място е тръгнал този кабинет, който в очите на мнозина, изглеждал неосъществим, само че с демонстрирани водачество и вдишване на отговорност, комплициран бил краят на политическата неустойчивост и поредност от предварителни избори. 

„ Искам да подчертая един лист с резултати, които някакви си потънаха в медийното пространство – не тъй като не са значими, а тъй като бяха заглушавани от други събития, които съгласно мен са с по-малко значение, само че получиха по-голямо внимание. Имаме зелена светлина за градежа на Автомагистрала „ Струма ”. Започваме градежа още веднъж след години закъснение и разногласия, само че към този момент имаме всички разрешителни за градежа. За 9-те месеца има издигнати 30 километра издигнати магистрални пътища. През идващите 9 месеца чакаме още сред 60 и 90 километра магистрални пътища да бъдат пуснати за придвижване ”, уточни министър председателят.

Той акцентира, че за пръв път Министерството на младежта и спорта е основало стратегия за финансиране на младите първенци на България и да им даде награди. След прекратяването на пристанище „ Росенец ” Министерството на превоза трябваше в доста къси периоди да поеме контрола, с което се оправи сполучливо, за което им благодаря. Министерство на енергетиката навакса с голямо занемаряване във връзка с Териториалните проекти за енергиен преход и съумя да обезпечи 2,3 милиарда лв. за трите основни района в този преход, а част от парите към този момент са преведени предплатено. Министерството на стопанската система съумя да върне десетки милиони лв. предплатени по неосъществени инхаус поръчки на ДКК ”, регистрира министър-председателят свършеното от министерствата.

Министерството на околната среда и водите е подхванало ограничения, които ще спрат унищожаването на предпазените дюни. „ Няколко министерства координираха напъните си, с цел да можем да въведем електронните бележки за учениците, електронните предписания за пациентите и електронните санкции за пътни нарушавания.

Министерство на образованието сътвори плана „ Дигитална раница ”, който ще продължи да се надгражда.

Министерство на правораздаването стартира следствието на военни закононарушения в Украйна по свидетелски показания на украински бежанци у нас.

Министерство на труда задейства над 25 000 стопански неактивни лица на пазара на труда единствено за последните 6 месеца на предходната година ”, добави Денков.

Мария Габриел отхвърли да отговори на въпроса с кои министри ще остане да работи, в случай че се реализира ротацията.

" Мълчанието е злато “, уточни тя. Денков пък прикани за самообладание, тъй като договарянията започвали едвам на следващия ден.

“Двамата с вицепремиера Габриел сме взели участие в доста договаряния. Ние имаме входни документи в тези договаряния, те бяха показани и от двете страни. Преговорите ще протекат точка по точка, това ще бъде процесът, който чакам през идващите дни “, разяснява още министър председателят в оставка.

Габриел не даде изясненост и дали ще продължи взаимната си работа с Асен Василев като финансов министър, само че косвено насочи рецензия към него. Според нея е значима координацията, а не да се схваща за диалози и договаряния от медиите, тъй като това води до напрежение.

" Не желая да мисля за никакви разновидности отвън договарянията, които предстоят идващите дни. Имаме всички шансове да откроим постоянното и метода, по който да вървим напред “, продължи тя. 

Денков пък увери, че щял да работи идващото държавно управление да се осъществя с първия мандат.

Николай Денков се скара с екипа на Би Ти Ви поради медицинския хеликоптер, че правили внушения. Всичко било наред, увери той и сподели, че вертолетът бил пристигнал у нас от Италия на личен ход, а не с влака. Разхождал се в парка свободно и го срещали хора, които му казвали да не стопира да прави потребни неща за България, сподели той и атакува и опозицията в Народното събрание, че нямали стратегия и единствено създавали безпорядък, критикувайки без съображение, властта.

Припомяме, че  Денков подава оставката държавното управление на 5 март и тя бе призната единомислещо на 6 март.

Държавният глава Румен Радев насрочи към този момент съвещания с парламентарните групи за сформиране на държавното управление и първите диалози предстоят на 11 март. Преговорите сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ стартират на следващия ден по здрач. 

Източници: epicenter.bg, " 24 часа ", NOVA 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР